Ana Sayfa
Hakkımızda
Hizmetlerimiz
İmalatımız
Mümessillikler
Kırık Buz Makinesi
Buzlu Su Sistemleri
Referanslarımız
Yedek Parça
Yazılı Basın
İletişim

English     

 

BASINDA YER ALAN HABERLER VE YAZILAR


KIRIK BUZ VE BUZLU SU ÜRETİMİNDE YENİ TEKNİKLER

Günümüzün yeni ve modern tavuk kesim hanelerinde kesim işlemi bitmiş (tüy yolma+iç organ çıkarma+yıkama) tavuğun sıcaklığı,mevsim şartları ve tavuğun büyüklüğüne bağlı olarak +38 ila +42°C arasında değişmektedir.
Bu noktadan itibaren tavuğun takriben 35 ila 70 dakika içinde (soğuk depolama öncesi) +4 ila +6°C sıcaklığa kadar soğutulması gerekir. Satıcıya bu şartlarda ulaştırılabilen tavuğun görüntüsünün güzel ve raf ömrünün uzun olduğu bilinen bir gerçektir.
Tavuğun +40°C lerden +4°C ye soğutulması için genelde 2 teknik kullanılmaktadır.
1-Su ile soğutma (piyasa deyimi su çilingi)
2-Hava ile soğutma (piyasa deyimi hava çilingi)

Bu iki tekniğin birbirine göre avantaj ve dezavantajları olduğundan hangisinin daha iyi olduğu tartışmaları dünya çapında hala devam etmektedir. Bu sebepten olsa gerek ki, son yıllarda bu iki tekniği beraber kullandığı için her ikisinin de avantajlarından faydalanan kesimhanelerin sayısında artış görülmektedir. Yani su soğutma kazanından çıkan tavuk, hava ile soğutma odasına alınmakta, hem sıcaklık kontrolü hem de dinlendirilmek sureti ile fazla suyun atılmasına imkan sağlanmaktadır.
Aşağıdaki yazımızda tavuk kesim hanelerinde uygulanan tavuk soğutma tekniklerinden su ile soğutma tekniğini teferruatlı şekilde incelemeye alacağız.

Buzlu su ve kırık buz kullanımı
Tavuğun +40°C den +4°C ye soğutulduğu helezonlu soğutma kazanına atılacak suyun, donma derecesine yakın soğuklukta yani 0°C olması gerekmektedir veya kazandaki suyun bu mertebede tutulması için suya kırık parça buz dökülmesi gerekmektedir.

Buzlu su sistemleri
Bugüne kadar kullanılmakta olan serpantinli tank sistemlerinde, sistemin karakteri icabı 0°C sıcaklıkta su elde edilmesi mümkün olamamaktadır. Bazı hallerde başlangıçta 0°C su alınmakta ise de kısa süre sonra serpantinin buzlanması sonucu su sıcaklığı 3°C ye yükselmekte ve sabit kalmamaktadır.
Firmamız KSI Klima Soğutma Ltd.Şti.'nin Alman -Buco Waermeaustauscher firması ile ortaklaşa geliştirdiği soğutma sistemleri sayesinde devamlı olarak 24 saat boyunca kesintisiz 0°C ila 0,5°C arasında soğuk su (buzlu su) istihsal edilmektedir.
KSI-Buco delot Soğuk Su üreticisi çift cidarlı plakalardan oluşmuş ve tamamı paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Yağmurlama sistemine göre çalışmaktadır. Plakaların üzerinde bulunan bir havuzda toplanan su, homojen bir şekilde toplama havuzunun altındaki deliklerden aşağıya doğru dik durumdaki plakaların üzerine akar ve 0,5°C ye kadar soğur. Plakaların ısı iletkenlik katsayıları çok yüksek olduğundan soğuksu cihazı yüksek evaporasyon sıcaklığında çalışır ve klasik sistemlere kıyasla kompresör verimleri yaklaşık olarak %50' nin üzerinde artar; dolayısıyla klasik borulu sisteme kıyasla çok daha ekonomiktir. Diğer önemli bir avantajı ise bu yöntemle herhangi bir havuzda buz teşekkül ettirmeden, donma noktasına yakın buzlu su elde edilmektedir. Ayrıca cihaz çalışmaya başladığı andan itibaren devamlı olarak 24 saat boyunca sabit sıcaklıkta(örneğin +0,5) kullanıma hazır buzlu su üretir; bu nedenle suyun depolanmasına gerek yoktur.
Soğuk su cihazı ebadının uygun olması nedeni ile soğutma kazanının hemen yanına konulmakta ve su direkt olarak kazana dökülmektedir.
Buzlu su ihtiyacı tecrübelerimize göre kg.tavuk başına 2,5 lt. veya adet tavuk başına yaklaşık 4 lt. su şeklindedir. Saatte 2000 ad.kesim kapasiteli hatlarda KSI imalatı 0°C lik soğuk su sistemlerinin 8000 lt / saat debi ile başarılı olduğu sık sık izlenmektedir.

Buz makineleri
Genelde 2000 ad/saat kesim kapasitesinin üzerindeki tesislerde helezonlu soğutma kazanına akıtılacak buzlu su kafi gelmemekte kazana kırık buz takviyesi gerekmektedir.
Firmamız KSI Klima Soğutma Ltd.Şti.' nin Alman Buco firması ile ortaklaşa olarak geliştirdiği kırık buz makinaları üstün nitelikleri ile tavukçuluk sanayiinde özellikle tercih edilmektedir.

KSI / Buco buz makinesi
Çift cidarlı plakalardan oluşmuş tamamı paslanmaz çelikten imal edilmiştir.
Prensip olarak buzlu su cihazı gibi çalışır. Su, içinden soğutucu gaz geçen plakaların üzerinden geçerken donarak buza dönüşür. Buzlar plaka üzerinden sıcak gaz defrost yöntemi ile düşürülür.
Diğer klasik tip buz makineleri -35°C evaporasyon sıcaklığı ile çalışıp çift kademeli soğutma ihtiyacı duyarken plakaların ısı iletkenlik katsayılarının çok yüksek olması nedeniyle, KSI/Buco buz makinesi -10°C ila -12°C evaporasyon sıcaklığında çalışır. Bunun anlamı, tek kademeli soğutma sistemi veya başka bir deyimle alçak basınç kompresörünün tüketeceği elektrik enerjisinin tasarrufudur.
Elde edilen buzun sıcaklığı donma noktasının biraz altında olduğu için buz, yumuşak olduğundan ve hemen eridiğinden tavukçuluk sektörü için idealdir. Ayrıca buzların yüzeyleri yumuşak olduğundan birbirlerine yapışma tehlikesi yoktur.
Bilindiği üzere buzun en büyük avantajı bünyesindeki kg. başına 80 kcal. gizli ısısıdır. 1 kg buz ; 1 kg. buzlu suyun yapacağı soğutmanın takriben 10 ila 12 misli fazla soğutma yapmaktadır.
Sistem bir beyin (PLC) tarafından kontrol edilmekte, bu suretle değişik mevsim şartlarında PLC programında yapılabilecek değişiklikler ile buzun kalınlığı, sertliği, sıcaklığı gibi özellikleri değiştirilebilmektedir.

Diğer üstünlükleri:

· Enerji ihtiyacı düşüktür.
· Buz depolanabilir, birbirine yapışmaz.
· Buz bıçağı gibi hareketli parçası yoktur, aşınma olmaz.
· Gaz miktarı azdır, çevre dostudur, ömür boyu gaz sızdırmama garantisi vardır.
· Tamamı paslanmaz çeliktir, gıda tüzüğüne uygundur.



Şehri YILDIZ
Makine Yüksek Mühendisi
KSI Klima Soğutma Ltd. Şti.

Dünya Yayıncılık - GIDA Şubat 2000